Istoric al Federatiei Ecvestre Romane

Istoric al Federatiei Ecvestre Romane

Primele date oficiale despre competițiile de cai, în special alergările de cai, apar pe teritoriul României, în Moldova, în anul 1851. În acești ani se începe reglementare acestei activități având interes strategic militar și îmbunătățirea raselor de cai, necesare în contextul luptelor pe care Țările Române le duceau în acea perioadă.

Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a încurajat strategia de modernizare a armatei române, împreună cu Generalul Ioan Emanoil Florescu, care în 1871 a înființat și a condus Societatea Equestră Română.

Acest fenomen beneficiază și de sprijinul regelui Carol I, lucru ce va aduce ameliorarea raselor de cai din România, și la înființarea multor școli militare de cavalerie cu accent per dresaj, sărituri, viteză, și îndemânare. Se nasc primele hipodromuri la București și în orașele din provincie unde se pune accentul pe activitatea de galop sau trap, pe probele de alergări steeple chase și cu obstacole. Apar așadar societăți ecvestre, majoritatea militare, ce participă la competiții pe plan național și internațional, cu timpul depășind nevoia de pregătire militară, orientându-se specific spre sfera sportului de performanță.

In 1930 România participă la Congresul Federației Ecvestre Internaționale, iar în acest context se naște, pe data de 12 decembrie, Federația Equestră Română.

Si un lucru trebuie sa fie sigur: nu numai militarii se vor urca in sa, dar, de acum inainte, calaria va cunoaste in masele largi o voga neatinsa pana acum

Victor Banciulescu - ziarul „Sportul popular” 17 ianuarie 1947

După o pauză a activităților în urma celui de-al Doilea Război Mondial, federația se renaște pe data de 2 iulie 1947 sub numele de Federația Ecvestră Română.

Victorii la Jocurile Olimpice

In 1936, Germania, Berlin - Medalia de argint - Henri Rang - dresaj - individual medalia de argint la Olimpiada de la Berlin 1936

In 1980, Rusia, Moscova - Medalia de bronz - Anghelache Donescu, Petre Rosca, Dumitru Velicu - dresaj echipe

România a participat la Jocurile Inter-Aliate din 1919, o competiție sportivă pentru țările din Antanta, în Primul Război Mondial. Ofițerul român Filip Iacob a cucerit medalia de argint la călărie, fiind o performanță remarcabilă.

Jocurile Inter-Aliate din 1919

Sportivi de performanță

  • Henri Rang
  • Felix Ţopescu
  • Constantin Zahei
  • Gioconda Pânzaru
  • Alexandru Bozan

Federatia Ecvestra in prezent

În prezent, în domeniul echitației, există multe tinere talente care încep să obțină din nou rezultate bune, având astfel un motiv de optimism pentru viitorul acestui sport în România.

Federatia Ecvestra Romana
Ti-a placut articolul?
Distribuie articolul:   

Cele mai apreciate articole

Logo Federatia Ecvestra Romana
Hei! Te pot ajuta cu ceva?