Dresaj

Mai putin popular datorita miscarilor pretentioase accesibile initiatilor,  dresajul constituie fundamentul tuturor disciplinelor ecvestre. Obiectivul dresajului este folosirea minima a ajutoarelor(greutatea corpului, pulpele, darlogii) pentru obtinerea miscarilor dorite.

Progresia de dresaj presupune executarea unor miscari succesive intr-o ordine indicata, respectand un timp alocat. In functie de categoria progresiei, aceasta include miscari mai putin dificile: pas, trap, galop (ingramadit, intins, marit) specifice progresiilor preliminar sau elementar precum si o serie de miscari pretentioase: schimbari de picior la un timp, piruete, pasaj, piaffe,etc.  specifice progresiilor Intermediar 1, Intermediar 2, Sfantul Gheorghe sau Marelui Premiu.

Aprecierea probelor de dresaj se face de catre un juriu format din trei membrii, din care unul are rol de presedinte. Concurentul primeste din partea fiecarui arbitru o nota de la 0-10 pentru executarea fiecarei miscari in parte precum si pentru aspectele de ansamblu ce tin de impulsie si mersuri, supunere, suplete, usurinta si corectitudine in  executarea miscarilor, pozitie, sezuta calaretului si modul de folosire al ajutoarelor.