Istoric

„Dupa pata alba lasata in istoria calariei noastre, ca urmare a Razboiului, 1947 reprezinta anul renasterii acestei discipline, care reputase pana in acel moment numeroase succese de prestigiu international.
La 17 ianuarie 1947, ziarul „Sportul popular” publica articolul cu titlu „Pe linia traditionala a calaretilor-Sportul equestru renaste intr-un spirit nou”, semnat de regretatul gazetar Victor Banciulescu, unul dintre cei care va sprijinii cu consecventa eforturile calaretilor de a reveni la linia de plutire.
In acest articol, autorul scrie printre altele:
„Si un lucru trebuie sa fie sigur: nu numai militarii se vor urca in sa, dar, de acum inainte, calaria va cunoaste in masele largi o voga neatinsa pana acum.
Dupa cate aflam, se lucreaza la reorganizarea Federatiei Equestre si activitatea in acest sens a d-lui Lt. col.Felix Topescu nu este printre ultimele.
Se incearca reinvierea cluburilor hipice si, poate,crearea altora rurale. Cu singurul scop de a face practica equestra posibila pentru toata lumea. Pe asemenea baze solide renasterea acestui sport nu poate intarzia….
…La numai o luna de la aparitia articolului prin care se anuntau intentiile privind reorganizarea federatiei, cititorii ziarului au putut vedea urmatorul anunt:
„Astazi dupa amiaza se tine la Inspectoratul Cavaleriei prima sedinta a Comitetului Federal al Federatiei Equestre Romane. Ordinea de zi cuprinde chestiuni de prima importanta pentru sportul nostru calare”.

Era in 13 februarie 1947, ziua in care se reinfiinteaza Federatia Equestra Romana…

….La 2 iulie 1957 apare „Hotararea Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman si a Consiliului de Ministrii al Republicii Populare Romane care aduce o noua organizare a miscarii de cultura fizica si sport din Republica Populara Romane care aduce o noua organizare a miscarii de cultura fizica si sport sin Republica Populare Romana.Printre masurile adoptate cu acest prile, conform articolului 5, Comisiile Centrale pe ramuri de sport revin la structura de federatii sportive.
Din acest moment noua denumire al fost Federatia Romana de Calarie, titulatura sub care se va afilia si la forul international.”(E.Fantaneanu, 2010)