Atelaje

Aceasta disciplina cu traditie, recunoscuta de FEI din 1970, isi propune sa testeze competenta si abilitatea driver-ului de a conduce un vehicul tras de un singur cal, o pereche sau o echipa de patru cai.
Competitiile moderne de atelaje sunt formate din trei faze:

1. Dresaj: O secventa de miscaƒri efectuate intr-un dreptunghi cu dimensiunile: 40m x 100. Sunt evaluate: corectitudinea si usurinta misccaƒrilor, obedienta, impulsia si pozitia.

2. Maraton: O proba cu adevaƒrat spectaculoasa, maratonul este un traseu de maximum 18 kilometri, care include intoarceri scurte, portiuni cu apaƒ si dealuri abrupte, precum sii obstacole construite.

3. Conuri: Aceasta faza testeaza capacitatea driverului de a finaliza un traseu de 20 de obstacole in ritmul cerut si fara gresealaƒ. Obstacolele au o forma conica, fiind prevazute cu un orificiu in care este dispusa o sfera. Doborarea oricaƒrui obstacol implica cinci puncte de penalizare.Traseul are un grad de dificultate progresiv, distanta dintre obstacole reducandu-se treptat.

Acest tip de competitie isi are raƒdaƒcinile in Anglia. In 1970, Alteta Sa Regalaƒ Printul Philip, a stabilit primul set de reguli internationale care au fost puse in aplicare la Royal Windsor Horse Show. Mai multe informatii puteti afla accesand link-ul urmaƒtor.